Yurtdışında Verilen Hizmetlerin KDV Kanunu Karşısında Durumu

yurtdisinda-verilen-hizmetlerin-kdv-kanunu-karsisinda-durumu.jpg

Ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesindeki teslim ve hizmetler,

* Her türlü mal ve hizmet ithalatı,

* Söz konusu maddede belirtilen “diğer” faaliyetlerden doğan teslim ve hizmetlerin KDV’ye tabi olduğu, KDV Kanununun 6’ncı maddesinde işlemlerin Türkiye’de yapılmasının; malların teslim anında Türkiye’de bulunmasını, hizmetin Türkiye’de yapılmasını veya hizmetten Türkiye’de faydalanılmasını ifade ettiği hükmü yer almaktadır. 

Yine  Kanunun 11/1-a maddesiyle, ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler ile yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetler, KDV’den istisna edilmiştir.

Aynı Kanunun 12/2’nci maddesinde de bir hizmetin yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmet sayılabilmesi için;

a)   Hizmetlerin yurtdışındaki bir müşteri için yapılmış olması,

b)   Hizmetten yurtdışında faydalanılması,

şartlarının yerine getirilmiş olması gerektiği ve 26 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (K) bölümünde ise bir hizmetin hizmet ihracı kapsamında değerlendirilebilmesi için;

1- Hizmetin Türkiye’de yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olması,

2- Fatura veya benzeri nitelikteki belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi,

3- Hizmet bedelinin, döviz olarak Türkiye’ye getirilmesi ve

4- Hizmetten yurt dışında faydalanılması

şartlarının yerine getirilmiş olması gerektiği hüküm altına alınmıştır. 

Mevcut düzenlemeler çerçevesinde verilen hizmetin, hizmet ihracı olarak değerlendirilebilmesi için 26 seri numaralı KDV ile belirlenen koşulların tümünün birlikte oluşması gerekmektedir.

Uygulamada yurtdışında verilen hizmetlerin KDV karşısındaki durumu ve verilen hizmetlerin hizmet ihracı olarak değerlendirilip, değerlendirilemeyeceği tereddütlere neden olmaktadır.

Gelir İdaresi Başkanlığının, tüm KDV sirkülerlerinin birleştirildiği 08.08.2011 tarihinde yayınlanan 60 No.lu sirkülerinde bu konudaki tereddütlere açıklık getirilmiş olup, yurtdışındaki işlemler başlığı altında aşağıdaki açıklamalar yapılmış ve konu netlik kazanmıştır. 

KDV Kanununun 1 ve 6’ncı maddelerine göre, yurtdışında gerçekleşen mal teslimleri ile yurt dışında ifa edilip yine yurtdışında yararlanılan hizmetler, KDV’nin konusuna girmemektedir. Türkiye’de yapılmayan işlemin bedeli üzerinden KDV hesaplanması veya böyle bir işlemin kanundaki herhangi bir istisna hükmü ile ilişkilendirilmesi söz konusu değildir.

Buna göre, Türkiye’deki bir mükellefin;

* Yurt dışında düzenlenen bir fuara Türkiye’den katılan firmalara yurt dışında verdiği stant kurulumu, montajı, lojistik vb. hizmetler,

* Yurt dışında yaptığı inşaat, onarım, montaj işleri,

* Yurt dışındaki bir firmanın doğrudan yurt dışındaki başka bir firmaya (mallar Türkiye’ye gelmeksizin) yapacağı teslimlere ilişkin olarak verdiği aracılık hizmeti,

* Türkiye’deki başka bir firmanın personelini yurt dışına götürmek suretiyle aynı sektörde faaliyette bulunan yabancı firmalarla tanıştırma, bilgilendirme, eğitim şeklinde yurt dışında verdiği danışmanlık hizmeti,

* Yurt dışındaki bir firmanın mallarının, yine yurt dışındaki bir başka firmaya pazarlanmasına yönelik olarak yurt dışında verdiği satış komisyonculuğu hizmeti Türkiye’de ifa edilmediğinden veya bu hizmetlerden Türkiye’de faydalanılmadığından KDV’nin konusuna girmemektedir.

Türkiye’de serbest meslek faaliyeti dolayısıyla KDV mükellefi olan bir doktor veya avukatın, Türkiye’de KDV mükellefi olan bir firmaya yurt dışında verdiği hizmetler de verginin konusuna girmeyecektir.

Sonuç olarak, yurt dışında ifa edilip yine yurtdışında yararlanılan hizmetler KDV’nin konusuna girmediğinden Türkiye’de yapılmayan işlemin bedeli üzerinden KDV hesaplanması veya böyle bir işlemin kanundaki herhangi bir istisna hükmü ile ilişkilendirilmesi söz konusu olmayacaktır.

scroll to top