Akfen, Mersin’de kuracağı santralin kurulu gücünü bin 148 MW’a çıkardı.

akfen-mersin-de-kuracagi-santralin-kurulu-gucunu-bin-148-mw-a-cikardi-.jpg

MERSİN – Türkiye’nin önde gelen altyapı yatırım holdingleri arasında yer alan Akfen, Mersin Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali projesinin kurulu gücünü 570 MW’tan bin 148 MW’a çıkardı. Firma, çalışmalarına devam ettiği projenin yatırım büyüklüğünü yaklaşık 850 milyon dolar olarak planlandı.

Toplam bin148 bin MW güce sahip Mersin Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali ile ilgili yatırımlarına devam ettiklerini aktaran Akfen HES Genel Müdürü Saffet Atıcı, projenin kurulu güç miktarını EPDK’dan aldıkları onayla 570 MW’tan bin 148 MW’a çıkardıklarını bildirdi. Yaklaşık 850 milyon dolar olarak planlanan projelerine teknik danışman olarak Tractabel firmasının atandığını bildiren Atıcı, “Banka fizibilite çalışması kapsamında Elektrik ve Doğalgaz Piyasası Raporu’nu ve ayrıca konsept tasarım çalışmalarını tamamlamış olup, kendileriyle imzalanan sözleşme uyarınca ikinci faz işler kapsamında olan EPC ihalesi yapıldı. İhale değerlendirmeleri Tractabel ile birlikte devam ediyor” dedi. Atıcı, ihale sürecinin önümüzdeki dönemde tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi.

Doğalgaz kombine çevrim santralinin yanı sıra inşaatı devam eden üç adet nehir tipi hidroelektrik santral projelerinin de olduğunu dile getiren Atıcı, aynı zamanda inşaatına başlanacak olan biri baraj, ikisi regülatörlü olmak üzere toplam üç adet planlanan HES projelerinin daha olduğunu dile getirdi. Toplam 85.6 MW kurulu güç ve 338.8 GWs yıllık enerji üretim kapasitesine sahip beş HES projesinin ise inşaatının devam ettiğini belirten Atıcı, “Bunlardan üç tanesinin kısa bir süre sonra devreye alınması planlanıyor. İki tanesinde ise finansman henüz sağlandı ve yatırımlarına başlandı” açıklamasını yaptı. Akfen Holding’in yenilenebilir HES projelerine ilaveten enerji portföyünde yer alan tek baraj projesinin Laleli Baraj Tipi Hidroelektrik Santrali olduğunu dile getiren Atıcı, santralin 101.6 MW kurulu güce ve yıllık 256.7 GWs enerji üretim kapasitesine sahip olduğunu kaydetti. Atıcı, bu projenin henüz geliştirme aşamasında olduğunun altını çizdi.

Yılın ilk yarısında 368.8 GWs elektrik üretti

Akfen Holding olarak, 2013 yılının ilk yarısında toplam elektrik üretimlerinin 368.8 GWs olarak gerçekleştiğini aktaran Saffet Atıcı, bir önceki yılın aynı dönemine göre üretimde yüzde 42.3’lük artış gerçekleştirdiklerini bildirdi. Atıcı, buna göre HES Grubu’nun 2013 yılının ilk yarısında konsolide cirosunun yüzde 43 artış ile 49 milyon TL olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin önde gelen altyapı yatırım holdingleri arasında yer aldıklarını dile getiren Atıcı, 16 santralden oluşan toplam 344.2 MW kurulu güce ve yıllık bin 207 GWs enerji üretim kapasitesine sahip hidroelektrik santrali yatırımlarını Akfen HES Yatırımları ve Enerji Üretim vasıtasıyla devam ettirdiklerini dile getirdi. Portföylerinde bulanan toplam 16 santralin 15’inin yenilenebilir nehir tipi HES olduğunun bilgisini veren Atıcı, Laleli HES’in ise 101.6 MW kurulu güce sahip baraj tipi santral olduğunu ifade etti.

“HES’lerin tamamında lisans alınmış olup, toplam 142.2 MW kurulu güç ve yıllık 551 GWs enerji üretim kapasitesine sahip sekiz santralde de üretim devam ediyor” diyen Atıcı, toplam 85.6 MW kurulu güce ve yıllık 338.8 GWs enerji üretim kapasitesine sahip beş santralde de inşaatın devam ettiğini bildirdi. Atıcı, bunun yanında toplam 116.3 MW kurulu güce ve yıllık 317.4 GWs enerji üretim kapasitesine sahip üç santralde geliştirme çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

“Türkiye’nin enerji koridoru ve terminali olması mümkün”

Türkiye’nin, ekonomide 10 yıl sonrasına dair koyduğu hedeflere ulaşılması için sadece enerji sektöründe, 2023 yılına kadar yaklaşık 130 milyar dolarlık yatırım yapması gerektiği öngörüsünde bulunan Saffet Atıcı, Türkiye’nin jeo-stratejik konumunu etkin olarak kullanarak, enerji alanında daha çok yabancı yatırımcıyı çekebileceğini ifade etti.

Bölgesel iş birlikleri ile Türkiye’nin enerji koridoru ve terminali olmasının mümkün olduğunu kaydeden Atıcı, “Yeni dönem stratejileri planlanmalı ve enerji arz güvenliğinin artırılması için kaynak, güzergah ve teknoloji çeşitlendirilmesine önem verilmeli diye düşünüyorum. Yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji arzı içindeki payının artırılması gerekiyor. Serbest piyasa koşullarına tam işlerlik kazandırılması ve yatırım ortamı iyileştirilmelerin devam etmesi önemli konular arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı. Atıcı, ayrıca yüksek sistem kullanım bedellerinin sektörün önemli sorunları arasında yer aldığını sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top