İÇDAŞ'ın ilk kosteri suya 250 günde indi

İÇDAŞ, Türk Deniz Ticaret Koster Filosu’nun yenilenmesi doğrultusunda geliştirilen Türkyıldızı Projesi’nde ilk kosteri suya indirdi. Tamamen Türk mühendis ve işçilerinin inşa ettiği Türkyıldızı-1, proje çizimi dahil 250 gün gibi kısa sürede Çanakkale Biga’daki İÇDAŞ Tersanesi’nde inşaa edildi.

Sektör 25 Temmuz 2013 15:24
İÇDAŞ'ın ilk kosteri suya 250 günde indi
-A +A

Proje başlangıcında 7.5 milyon dolara mal olması beklenen Türkyıldızı-1, 5.5 milyon dolara mal edildi. İÇDAŞ, Türkyıldızı Projesi için 4 adet koster daha yapacak. İkinci koster o0lan Türkyıldızı-2 de kızağa alındı.


İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin, “Türk koster filomuz 35-40 yaşlarında, hayli yaşlı. Yakın sahil yük taşımacılığında kullanılan kosterlerimizin gençleştirilmesi gerekiyor. Geçmişte Türk armatörleri koster inşasıyla gemicilik alanında önemli kazanımlar elde etmişlerdi. Özal’lı yıllarda Türkiye’nin dünyaya açılması ile bu armatörler daha karlı taşımacılık yapılan büyük gemilere yöneldiler. Daha küçük taşıma kapasiteli ve işletme maliyeti yüksek olan kosterlerden çıktılar, imalat yapmadılar. Dolayısıyla Türk koster filosu yaşlandı. 2013 yılının ortasında dünyada deniz ticaretinin canlanacağı öngörülüyor. Koster taşımacılığında Karadeniz ve Akdeniz kıyılarındaki ülkelerle rekabet edebilmek için filomuzun yenilenmesi şart” dedi.


Özellikle Akdeniz çanağında ve Karadeniz’de Türk Deniz Ticaret Filosu’nun belkemiği olan koster filosunun yenilenmesini öngören 100 Kosterlik TürkYıldızı Projesi için geçtiğimiz yıl start verilmişti. İçdaş da projeye 5 adet koster ile katkı sağlayacak.

-Hürriyet

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları
Hava Durumu
Hava Durumu
Yükleniyor...